صورت فلکی ذات الکرسی Reviewed by Momizat on . نام یک صورت فلکی مشهور در نیمکره شمالی آسمان .ذات الکرسی به واسطه W شکل بودنش،در آسمان محسوس است و همچنین با ستارگانی از قدر 2 تا ۳/۵ (ستارگان اصلی آن) که هر کد نام یک صورت فلکی مشهور در نیمکره شمالی آسمان .ذات الکرسی به واسطه W شکل بودنش،در آسمان محسوس است و همچنین با ستارگانی از قدر 2 تا ۳/۵ (ستارگان اصلی آن) که هر کد Rating: 0
شما اینجا هستید: خانه » اصطلاحات علم نجوم » صورت فلکی ذات الکرسی

صورت فلکی ذات الکرسی

نام یک صورت فلکی مشهور در نیمکره شمالی آسمان .ذات الکرسی به واسطه W شکل بودنش،در آسمان محسوس است و همچنین با ستارگانی از قدر ۲ تا ۳/۵ (ستارگان اصلی آن) که هر کدام از آن ها در این W قرار دارند.ذات الکرسی مانند دب اکبر دور قطبی است و در تمام سال در عرض های جغرافیایی شمالی دیده می شود.زمان رسیدن ذات الکرسی به نصف النهار مبدا ۲۹ آبان می باشد و مساحتی را که در پهنهآسمان اشغال می کند،۵۹۸ درجه مربع می باشد.

costcas

ذات الکرسی در کهکشان راه شیری قرار دارد بنابراین اجرام زیادی مانند سحابی ها٬ ابر هایی از گاز و گرد و غبار و خوشه های ستاره ای در آن قرار دارند.نگاه کردن به ذات الکرسی با دوربین دو چشمی تعداد زیادی از آن ها را آشکار خواهد کرد.گفتنی است ذات به معنای صاحب است بنابراین ذات الکرسی به معنای صاحب تخت (پادشاهی )است.

 

در افسانه ها

 

یکی از زیباترین افسانه های ستارگان آسمان به طور حتم افسانه ذات الکرسی ( کاسیوپیا ) و امراه المسلسله ( آندرومدا ) است . ” کفوس ” ( kepheus ) پادشاه اتیوپی و همسر خودپسندش ” کاسیوپیا ” ، دختر بسیار زیبایی به نام ” آندرومدا ” داشتند . روزی ملکه خدایان را از خود رنجاند و آنها را آزرده خاطر کرد ، به این ترتیب که ادعا کرد ، دخترش زیباتر از ” نرایدین ” ( nereiden ) دختر ” نرویس ” ( nereus ) خداوند دریاها است .

آنها نزد ” پوزیدون ” حکمران دریاها ، که ما امروزه اغلب او را ” نپتون ” ( neptun ) می نامیم ، شکایت وادعای خود را مطرح کردند . پوزایدون از این امر بسیار خشمگین شد و هیولای دریایی ترسناکی را به اتیوپی فرستاد ، که امروزه به شکل صورت فلکی نهنگ در آسمان قرار دارد . این هیولای وحشتناک از دهانش آتش می بارید تمام آن سرزمین را ویران کرد . مردم که از این امر مایوس و ناامید شده بودند بالاخره به پادشاه خود روی کردند . ” کفوس ” از غیبگویان راه چاره خواست و آنها راه حل وحشتناکی را به او گفتند . او دریافت که هیولای بی رحم تنها در صورتی از سرزمین او دست خواهد برداشت که او یگانه دخترش ” آندرومدا ” را به هیولا تحویل دهد . شاه ابتدا این کار را به تاخیر انداخت ، ولی هیولای دریایی هر روز خشمگین تر می شد و سرزمین او را بدتر ویران می کرد . بالاخره شاه دستور داد شاهزاده خانم را در غل و زنجیر کنند و بر صخره ای در دریا محکم ببندند .

هیولای دریایی به زودی پدیدار شد و می خواست ” آندرومدا ” را در چنبره بگیرد ، ولی درست در همان لحظه ” برساوش” ( perseus : پرسه یا برساوش پسر زئوس ) پهلوان ، که او نیز به شکل صورت فلکی در آسمان قرار دارد ، از راه رسید . برساوش ، که صندلیهای بالداری در پا داشت و می توانست با آنها پرواز کند ، دختر بیچاره را که برای کمک فریاد می کشید ، دید . او بی درنگ به هیولا حمله ور شد ، اما نتوانست با شمشیر خود بر هیولا غلبه کند . خوشبختانه او در ماجرای دیگری ، سر ” گورگون ” را به دست آورده بود ، سری که هر موجودی به آن نگاه می کرد ، بلافاصله تبدیل به سنگ می شد . او این سر را در برابر صورت هیولا گرفت ، به نحوی که هیولای دریایی در یک چشم بر هم زدن به سنگ تبدیل شد . برساوش ، شاهزاده خانم را که بعدها همسر او شد ، نجات داد . بر ساوش ، سر گورگون را از بدن ” مدوز ” ( medusa : یکی از سه خواهر خدایان افسانه ای یونانی ” گوگون ها ” می نامیدند . مدوز زیبایی خیره کننده و گیسوان جذابی داشت . ” آتنا ” ” دختر زئوس ” ربه النوع هنر و دانش و صنعت که از او رنجیده بود ، گیسوان او را تبدیل به مار کرد . و بر دیدگانش نیرویی داد که به هر کس می نگریست سنگ می شد . ” پرسه ” یا برساوش پسر زئوس سر او را با خود در جنگها و لشکرهایش همراه می برد و دشمنانش را به سنگ تبدیل می کرد . فرهنگ فارسی ج ۲ ، ص ۱۹۴۱ . ) جدا کرده بود ، هیولای ترسناکی که ” پگاسوس ” ، اسب بالدار ، از پهلوی او به وجود آمده بود .

منبع افسانه: کتاب صورتهای فلکی دکتر اوبلاکر ترجمه بهروز بیضایی

 

 

 

ستاره های دوتایی وچند تایی
توضیحات قدرها جدایی زاویه ای بعد میل نام ستاره
  ۷.۵     ۸ ۵۸.۱ ۰۰   ۰۱ ۶۰   ۲۱ WZ   CAS
  ۲.۵     ۱۳ ۳۸.۴     ALPHA
  ۲.۵   ۱۱ ۲.۳     GAMMA
  ۴.۶     ۸.۵

۷.۶     ۸.۶

AC         ۷.۳

BC           ۹.۴

    IOTA
       
  ۵.۵   ۷.۵ ۳     SIGMA
  ۵       ۱۰ ۲۲.۸     PSI
ستاره های متغییر
طول دوره حداقل-حداکثرقدر نوع متغییر بعد میل نام ستاره
  ۱۱.۶     ۱۲.۴ SR-ستاره سرخ کربنی ۰۰ ۱۷ ۵۰ ۱۷ ST   CAS
۱.۱۹۵۲۴۷روز

طی ۴ ساعت گرفت

۶.۱۸     ۷.۷۲ EA/DS-گرفتی ۰۲ ۴۸ ۶۹ ۳۸ RZ   CAS
۴۳۰ روز ۴.۷     ۱۳.۵ میرا ۲۳ ۵۸ ۵۱ ۲۳ R     CAS
کهکشانهاو سحابیهاو خوشه ها
قدر اندازه نوع (دقیقه-ساعت)بعد (دقیقه-درجه)میل نام جرم
۶.۵ ۵′ خوشه باز ۰۱ ۴۴ ۶۱ ۵۳ NGC 654
۷.۱ ۱۶′ خوشه باز ۰۱ ۴۶ ۶۱ ۱۵ NGC 663
۱۲ ۰.۶′ سحابی سیاره ای ۰۳ ۱۰ ۶۱ ۱۹ IC 289
۱۰ ۵’*۴′ کهکشان ۰۰ ۲۰ ۵۹ ۱۸ IC 10
  ۴′ خوشه باز ۰۱ ۲۹ ۶۳ ۱۸ NGC   ۵۵۹
  ۱۵’*۸′ سحابی ۲۳ ۲۰ ۶۱ ۱۲ NGC 7635-bubble nebula
۶.۴ ۱۳′ خوشه باز ۰۱ ۱۹ ۵۸ ۲۰ NGC   ۴۵۷
۹.۳ ۱۳’*۸′ کهکشان ۰۰ ۳۳ ۴۸ ۳۰ NGC   ۱۴۷
۹.۲ ۱۲’*۹′ کهکشان ۰۰ ۳۹ ۴۸ ۲۰ NGC 185

 

۱–مشخصات ستارگان (بعد٬ میل٬ قدر٬ رده طیفی)پرنور تر این صورت فلکی

۲-نام وتلفظ ستارگان این صورت فلکی

درباره نویسنده

تعداد نوشته ها : 1543
  • تبلیغات

    با ما صفحه اول گوگل را تجربه کنید خرید بک لینک ، بک لینک

  • ارسال یک دیدگاه

    بازگشت به بالا