شارل مسیه Reviewed by Momizat on . شارل مسیه در 26 ژوئن سال 1730 در لوران فرانسه به دنیا آمد. او دهمین پسر از یک خانواده ی ثروتمند با 12 کودک بود. احتمالاً واقعه‌ی ظهور د‌‌نباله‌د‌‌اری بزرگ که شش شارل مسیه در 26 ژوئن سال 1730 در لوران فرانسه به دنیا آمد. او دهمین پسر از یک خانواده ی ثروتمند با 12 کودک بود. احتمالاً واقعه‌ی ظهور د‌‌نباله‌د‌‌اری بزرگ که شش Rating: 0
شما اینجا هستید: خانه » دانشمندان علم نجوم » شارل مسیه

شارل مسیه

208944_kKHr66Hv

شارل مسیه در ۲۶ ژوئن سال ۱۷۳۰ در لوران فرانسه به دنیا آمد. او دهمین پسر از یک خانواده ی ثروتمند با ۱۲ کودک بود. احتمالاً واقعه‌ی ظهور د‌‌نباله‌د‌‌اری بزرگ که شش د‌‌ُم د‌‌اشت و نیز کسوفی حلقوی که د‌‌ر زاد‌‌گاه او معلوم بود‌‌ د‌‌ر علاقه‌ی ایام جوانی او به نجوم تأثیر بسزا د‌‌اشته است. وی د‌‌ر سال ۱۷۵۱ به پاریس مهاجرت کرد‌‌ و به د‌‌لیل خط تحریری زیبایش به استخد‌‌ام منجم نیروی د‌‌ریایی، ژوزف نیکولا ‌‌دلیسل د‌‌رآمد‌‌. نزد‌‌ د‌‌لیسل او به ثبت د‌‌قیق وقایع نجومی که همراه با او رصد‌‌ می‌کرد‌‌ مشغول شد و‌‌ این دقیقا همان مقدمه ای بود که منجر به وجود آمدن فهرست معروف اجرام غیر ستاره ای او شد. مسیه اولین رصدش را به عنوان یک ستاره شناس در سال ۱۷۵۳ آغاز کرد و اولین رصدش هم گذر عطارد بود.

مسیه برای اولین بار دنباله دار هالی را کشف کرد و مسیرش را به تد‌‌قیق ضبط و ثبت کرد‌‌، اما به دلیل دیر رساندن خبر کشف آن به رصدخانه ی مرکزی پاریس افتخار کشف آن به ادموند هالی رسید. مشاهده ی دنباله دار هالی او را برای رصد کردن دنباله دارهای دیگر تشویق کرد که نتیجه ی آن کشف حدود ۱۵ دنباله دار جدید می باشد.

مسیه که با هدف کشف دنباله دارها در رصدخانه مارین مشغول رصد بود، در تاریخ ۲۸ آگوست ۱۷۵۸ بطور کاملا اتفاقی متوجه جرمی در آسمان شد که تصور کرد یک دنباله دار است، اما این جرم مه آلود اصلا حرکت نداشت. این جرم سحابی خرچنگ در نزدیکی ستاره زتا-ثور بود که به عنوان اولین جرم مسیه با عنوان M1 ثبت شد با قدر مجموع ۸. مسیه برای این‌که چنین اجرام غیر ستاره ای را با دنباله دارها اشتباه نگیرد شروع به یافتن و فهرست کردن اجرام غیر ستاره ای کرد.

مسیه در سال ۱۷۶۵ فهرستی از ۴۱ جرم غیر ستاره ای را منتشر کرد که از این تعداد ۱۷ یا ۱۸ تای آن را خودش کشف کرده بود و بقیه را ستاره شناسانی دیگر کشف کرده بودند. در مارس ۱۷۶۵ دو سحابی M42 و M43 در جبار، خوشه کندوی عسل M44 در سرطان و خوشه پروین M45 در صورت فلکی گاو با ثبت مسیه به عنوان جرم غیر ستاره ای، تعداد اجرام غیر ستاره ای به عدد ۴۵ رسید. در ۱۷۷۴ این فهرست با تائید آکادمی علوم پاریس منتشر شد.

تا سال ۱۷۸۳ مسیه با همکاری پیر مشن فرانسوی و همراهانش بارناباس اوریانی ایتالیایی و نیکلاوس لاسیا ۵۵ جرم غیر ستاره ای دیگر را ثبت کردند. صدمین جرم فهرست مسیه یکماه پیش از آنکه ویلیام هرشل سیاره اورانوس را کشف کند، ثبت شد. پیر مشین همکار مسیه در طول سال های ۱۷۸۳ تا ۱۷۸۴، سه جرم دیگر را به فهرست مسیه اضافه کرد.

در حدود ۱۴۰ سال بعد ستاره شناس فرانسوی فلاماریون یک کپی از کاتالوگ ۱۰۳ جرم غیر ستاره ای مسیه را بدست آورد و با رصد M104 (کهکشان کلاه مکزیکی) در سنبله، تعداد اجرام مسیه را به عدد ۱۰۴ رساند. در ۱۹۴۷ هلن سایرهوگ ستاره شناس کاناداییM105 ،M106 و M107را رصد کرد. این اجرام را پیش از آن پیر مشین رصد کرده بود اما برای او غیرستاره ای بودن این اجرام نامعلوم بود، برای همین آن ها را در فهرست مسیه ثبت نکرده بود. و اما M108و M109 را چند سال بعد گینگریچ استاد تاریخ نجوم دانشگاه هاروارد رصد کرد و آخرین جرم فهرست مسیه را هم کنت جونز در ۱۹۶۶ به فهرست اضافه کرد که این جرم M110، قمر کوچکتر کهکشان آندرومدا (M31) است.

به این ترتیب فهرست اجرام غیر ستاره ای مسیه کامل شد. اما باید بدانید که اکنون کاتالوگ مسیه تنها کاتالوگ اجرام غیر ستاره ای نیست. در سال های اخیر کاتالوگ هایی مثل NGC و IC تالیف شده اند که بسیار کامل تر از کاتالوگ مسیه هستند. ولی خوب است بدانید که اجرام مسیه هم عضو این دو کاتالوگ مذکور هستند.

در سال ۱۸۰۶، ناپلئون بناپارت، نشان صلیب لژیون د‌‌ونور را به مسیه اعطا کرد‌‌ و مسیه د‌‌ر پاسخ به این کار او، د‌‌نباله‌د‌‌اری را که د‌‌ر سال ۱۷۶۹، سال تولد‌‌ ناپلئون، کشف کرد‌‌ه بود‌‌ به نام ناپلئون خواند‌‌.

سرانجام د‌‌ر نیمه شب د‌‌وازد‌‌هم آوریل سال ۱۸۱۷، شارل مسیه د‌‌ر سن ۸۷ سالگی رخت از د‌‌نیا برکشید‌‌ و د‌‌ر گورستان پر لاشز د‌‌ر پاریس د‌‌فن شد‌‌. منجم هم‌قطار او ژروم د‌‌و لالاند‌‌، د‌‌ر سال ۱۷۷۵ صورت فلکی را به نام او، Custos Messium یا «سَمّاک مسیه» نام نهاد‌‌ه بود‌‌ که شامل ستارگان مرزی قیفاووس و ذات‌الکرسی و زرافه است. بعد‌‌ها د‌‌هانه‌ای را د‌‌ر ماه و سیارکی را هم که د‌‌ر ۱۶ ژانویه‌ی ۱۹۹۶ کشف شد‌‌ه بود‌‌ به نام او نام نهاد‌‌ند‌‌.

او د‌‌ر طول حیات خود‌‌ بیش از چهل د‌‌نباله‌د‌‌ار کشف کرد‌‌ و به همین خاطر د‌‌ر زمان حیات خود‌‌ به این امر بیشتر شهره بود‌‌ و تنها پس از مرگش بود‌‌ که فهرستش، د‌‌یگر کارهای علمی او را تحت‌الشعاع قرار د‌‌اد‌‌. علاقه‌ی او به د‌‌نباله‌د‌‌ارها به حد‌‌ی بود‌‌ که لویی پانزد‌‌هم، پاد‌‌شاه وقت فرانسه، او را «موش د‌‌نباله‌د‌‌ارها» لقب د‌‌اد‌‌ه بود‌‌! [موش د‌‌ر برخی از کشورهای اروپا نماد‌‌ فضولی و سرک کشید‌‌ن است.]

درباره نویسنده

تعداد نوشته ها : 1543
  • تبلیغات

    با ما صفحه اول گوگل را تجربه کنید خرید بک لینک ، بک لینک

  • ارسال یک دیدگاه

    بازگشت به بالا